No 2023. gada 23. oktobra līdz 27. oktobrim Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē (LU HZF) VPP projekta “Naratīvs, forma un balss: literatūras iesakņotība kultūrā un sabiedrībā” (VPP-LETONIKA-2022/3-0003) ietvaros notika Rudens kritikas skola, kurā piedalījās vairāk nekā divdesmit humanitāro zinātņu maģistra un doktora programmu studentu no Latvijas Universitātes, Liepājas Universitātes un Ventspils Augstskolas.

Kritikas skola notika sadarbībā ar žurnālu “Domuzīme”. Meistarklases tajā vadīja literatūrkritiķe Anda Baklāne, LU LFMI pētnieks, dzejnieks, Ivars Šteinbergs, žurnāla “Domuzīme” redakcijas komanda – Rudīte Kalpiņa, Jānis Vādons, Mārtiņš Mintaurs – , kā arī LU HZF profesore Janīna Kursīte un Daugavpils Universitātes asociētā profesore Sandra Meškova.

Ivars Šteinbergs pastāstīja, ka meistardarbnīcā studentu uzdevums bija formulēt kāda dzejoļa lasījumu un ka dalībnieku lasījumi izvērtušies ne tikai idejiski daudzveidīgi, liekot uzsvarus uz atšķirīgiem teksta līmeņiem, bet arī stilistiski dažādi.

“Par to biju ļoti gandarīts un priecīgs, jo uzskatu, ka laba kritika – tostarp arī kritikas apgūšana – ir gan demokrātijas veicinātāja, gan viens no demokrātijas iemiesojumiem,” atzina Šteinbergs.

Uz būtiskākajiem ieguvumiem no Rudens kritikas skolas norādīja arī LU Humanitāro zinātņu fakultātes doktorants Elvis Friks: “Vērtīgi, ka lektori dalījās ar individuālām receptēm no kritikas virtuves. Piemēram, labi pastrādāju ar zibrecenziju pie Ivara Šteinberga. Uzreiz sekoja praktiski ieteikumi. Atklāju, ka kritika var būt personiska saruna ar tekstu. Atsvaidzināju zināšanas par ginokritiku un dzejas valodas ritmu. Anda Baklāne prasmīgi mūs sasaistīja kopā ar digitāli humanitāro rīku – Figma. Kopīgi sarakstītās idejas bija visiem brīvi pieejamas.”

Savukārt Liepājas Universitātes Rakstniecības maģistrantūras studente Ieva Īzāka-Harjo uzsvēra, ka dalība Rudens kritikas skolā bija vērtīga pieredze ar iespēju piecus vakarus pēc kārtas dzirdēt kultūras kritikas jomas profesionāļus. Viņa norādīja, ka arī programmas formāts bijis kritikas skolai atbilstīgs – programma bijusi intensīva, taču nodarbības notika attālināti, līdz ar to sniedzot interesentiem izdevību pieslēgties no jebkuras Latvijas pilsētas.

“Studenti varēja darboties arī praktiski – diskutēt par kvalitatīvas kritikas iezīmēm, apdomāt kritiķus, kuru darbi ir patikuši, meklēt “sievietes atmošanās stāstu” latviešu literatūrā, kā arī piedalīties dzejas un kritikas meistarklasē.

Noslēgumā dalībnieki tika aicināti rakstīt recenziju par kultūras periodikā publicētu stāstu vai dzejoļu kopu, saņemot atgriezenisko saiti ar konstruktīviem komentāriem un ieteikumiem, kā uzlabot rakstīšanas tehniku. Trīs noderīgākās lietas, ko paņemu sev no šīs nedēļas: jaunas zināšanas, praktiskie vingrinājumi, kas bija labs veids kā izmantot kritikas skolā iegūtās zināšanas, kā arī pamudinājumu rakstīt recenzijas,” komentēja Ieva Īzāka-Harjo.

Paldies visiem skolas dalībniekiem par piedalīšos un Rudens kritikas skolas profesionāļu komandai par  sniegto vērtīgo pieredzi!

Dalīties