Oktobra beigās Latvijas Universitātē Valodniecības nozares promocijas padomes atklātajā sēdē  promocijas darbu klasiskajā filoloģijā “Metaforisku terminu attīstība sengrieķu medicīnas tekstos”  aizstāvēja Ieva Fībiga. Promocijas darba zinātniskā vadītāja – Humanitāro zinātņu fakultātes Klasiskās filoloģijas nodaļas profesore Ilze Rūmniece.

Ievas Fībigas disertācija sasaista metaforas, terminrades teorijas aspektus ar konkrēta sena zinātniska teksta medicīnas jomā valodas faktu izpēti, terminu tapšanas analīzi un apkopojumu īpašā glosārijā. Māksla (šī vārda antīkās pasaules kultūrlaiku izpratnē), patiešām, ir ilga. Ne tikai, vērtējot seno medicīnas speciālistu darba augļu ilglaicīgumu, bet arī Ievas Fībigas pētījuma ceļus, gan iedvesmas, gan šaubu iespaidus tajos – viss prasījis gadus arī pēc doktorantūras studiju beigām.

Rezultāts ir pētījums, kuru recenzenti ieteikuši gatavot publicēšanai, iesakot autorei arī sadarboties ar medicīnas jomas speciālistiem. Tas noteikti veiksmīgi iespējams, jo Ieva strādā kā (studentu mīlēta) latīņu valodas pasniedzēja Rīgas Stradiņa universitātē.

Ir gandarījums, ka klasisko valodu apgūšana klasiskās filoloģijas studijās Latvijas Universitātē aizvedusi Ievu tālāk pie senajiem tekstiem, kuru izpēte lieti un interesantā veidā noder arī mūslaiku mediķiem.

Lepojamies ar Ievas veikumu!

Vēlam Ievai nezaudēt interesi un vēlmi pētīt, atklāt, publiskot lingvistiskas un saturiskas vērtības iz seno valodu jomas!


Ph.D. Ieva Fībiga par savu promocijas darbu

Ὁ βίος βραχύς,                   Vita brevis,                                  Dzīve [ir] īsa,
ἡ δὲ τέχνη μακρή,              ars longa,                                  māksla ilga,
ὁ δὲ καιρὸς ὀξύς,                 occasio praeceps,                      mirklis straujš,
ἡ δὲ πεῖρα σφαλερή,            experimentum periculosum,         mēģinājums bīstams,
ἡ δὲ κρίσις χαλεπή.             iudicium difficile.                          spriedums grūts.

                                                                             (Hip. Aphorismi, Ἀφορισμοί)

Māksla, t.i., ārstēšanas māksla jeb medicīna, patiešām ir ilga. Mūsdienu medicīnas terminoloģijas vēsture ir daudz senāka, nekā varētu sākotnēji šķist, turklāt tās pamats atrodams grieķu, nevis latīņu valodā. Ieinteresējoties par medicīnas terminoloģijas veidošanās principiem, radās arī promocijas darba tēma “Metaforisku terminu attīstība sengrieķu medicīnas tekstos”, kas klasiskās filoloģijas pētījumu lokā ir kas neierasts.

Sengrieķu medicīna nav tikai mītiskais Hipokrats, par kuru tikpat kā nav biogrāfisku ziņu – tie ir tekstu korpusi, kas tapuši aptuveni septiņu gadsimtu laikā. Turklāt sengrieķu medicīnas attīstības virsotni sasniedz Galēns, prasmīgs ārsts, filozofs un neiedomājami ražīgs rakstnieks. Pētniecības materiāls promocijas darbā ir hipokratiskais un galēniskais korpuss sengrieķu valodā, pētījuma priekšmets – abos korpusos esošie metaforiskie termini, kuri tiek lietoti arī mūsdienu medicīnas terminoloģijā.

Tā kā pētniecības materiāls ir apjomīgs, arī pētījuma rezultāti ir plaši un daudzslāņaini. Daži no tiem rāda, ka metaforisku terminu darināšana un lietošana sengrieķu medicīnas tekstos ir bijusi apzināta tradīcija, nevis nejaušība. Medicīnai attīstoties, pieaudzis gan metaforisko terminu lietojuma biežums, gan arī nozaru skaits, kurās tie lietoti. Metaforiskie termini attīstīti gan praktiski, terminoloģiju papildinot un nostiprinot, gan teorētiski, komentējot pašu terminrades procesu. Izpētītās metaforisko terminu avotjomas rāda, ka konkrētais, pārnests uz organisma formu un uzbūvi, veido pārsvarā anatomisko terminoloģiju, savukārt abstraktais, kas ir pretējs konkrētajam, pārnests uz norisēm slimā organismā, pārsvarā izmantots klīniskajā terminoloģijā.

Tādi medicīnas termini kā embrijs, letarģija, koma, lepra, diafragma, amnijs u.c. izveidoti ar metaforas palīdzību jau vairāk nekā pirms divdesmit gadsimtiem un tiek lietoti arī šodien, jo, kā Aforismos rakstīts, māksla ir ilga.


Foto:
Ieva Fībiga Grieķijā. Foto no I. Fībigas personīgā arhīva.
Asklēpija templis Kosā Grieķijā. Foto no I. Fībigas personīgā arhīva.
Asklēpijs. Nacionālais arheoloģijas muzejs Atenās. Foto no I. Fībigas personīgā arhīva.

Dalīties