Gada izskaņai raksturīga atskatīšanās uz zīmīgākajiem notikumiem tajā. LU Humanitāro zinātņu fakultātes Romāņu valodu un kultūru studiju 1. kursa maģistrantiem svarīgs solis šogad ir bijis augstākā līmeņu studiju uzsākšanu, ko studenti pielīdzina īstam piedzīvojumam. Kāpēc? To lai stāsta paši studenti, kuru ikdiena fakultātē aizrit franču, spāņu vai itāļu valodā.

Elva Latiša

Studijas LU HZF Romāņu valodu un kultūru studiju programmā ir īsts piedzīvojums, jo iemāca pētīt dažādas tēmas, prezentēt materiālu, aizstāvēt viedokli un dod iespēju sasniegt jaunas intelektuālās virsotnes. Turklāt tas viss manā gadījumā notiek spāņu valodā! Jā, mēs visu, piemēram, mākslu, literatūru, tulkošanu, valodu apguvi un starpkultūtu komunikāciju, kā arī daudz citus priekšmetus, apgūstam spāniski un darām to ar patiesu entuziasmu.

Liels nopelns par to ir mūsu fantastiskajiem pasniedzējiem, kas nāk ne tikai no Latvijas, bet arī Spānijas un Kubas. Līdz ar to studentiem ir vienreizēja iespēja apgūt valodas un kultūras prasmes ne tikai mācību programmas ietvaros, bet arī diendienā komunicējot ar šiem atvērtajiem cilvēkiem. Viņus raksturo ne tikai augsta profesionālā kompetence, bet arī atvērtība pret jautājumiem un elastība. Līdz ar to mūsu lekcijās neiztrūkst diskusijas un sarunas par un ap to, ko apgūstam. Pateicoties šai interaktīvajai kursu organizācijai ikkatram studentam ir iespēja izteikties un pilnveidoties nepiespiestā, bet strukturētā gaisotnē.

Multinacionālo vidi MSP spāņu valodas novirzinā papildina arī apmaiņas programmu dalībnieki, kas šogad pie mums ieradušies gan no Spānijas, gan no Itālijas un atzinīgi novērtējuši HZF piedāvātos studiju kursus.

LU HZF ir ne tikai vienīgā fakultāte Latvijā, kas piedāvā apgūt maģistra līmeņa studijas spāņu valodā, bet arī sniedz iespēju to darīt vakarā, lai studijas būtu iespējams apvienot ar darbu. Turklāt programma katru gadu sniedz arī iespēju piedalīties lieliskos projektos – šogad esam uzsākuši darbu pie digitalizētas spāņu-latviešu un latviešu-spāņu vārdnīcas izveides.

Linda Bēvalde

Maģistra studiju programma Romāņu valodu un kultūru studijas ir lieliska iespēja nokļūt starpkultūru vidē, esot tepat Latvijā. Šī studiju programma ir unikāla ar to, ka visas lekcijas, nodarbības, semināri notiek franču valodā, kā arī eksāmeni tiek kārtoti franciski. Tā ir patiešām augsti vērtējama izdevība apgūt franču valodu caur dažādiem mācību priekšmetiem bez nepieciešamības meklēt šāda veida mācību iespēju ārvalstīs. Romāņu valodu un kultūru studiju MSP novērtē arī ārzemnieki, kuri brauc studēt pie mums, jo šāda programma ir ļoti reti sastopama, par kuras esamību Latvijā mums patiešām jāpriecājas. Ne velti studēt gribētāju pulkam šogad ir pievienojušies studenti no Kamerūnas un Šrilankas, kuri pārcēlās uz Latviju, lai varētu studēt franciski.

Pateicoties kompetentajiem un aizrautīgajiem pasniedzējiem, es uz lekcijām dodos ar prieku un vēlmi apgūt ko jaunu. Vide lekciju laikā ir nepiespiesta, studenti var brīvi komunicēt ar pasniedzējiem un diskutēt par sevi interesējošiem jautājumiem katra mācību priekšmeta ietvaros.

Kristīne Šāvēja

Šīs izglītības izvēlē mani visvairāk motivēja tas, ka tā man ļaus īstenot savus profesionālos projektus un kļūt par franču valodas skolotāju manā dzimtenē. Pozitīvais aspekts ir tas, ka kursi tiek organizēti vakarā, un tāpēc ir iespējams studijas apvienot ar darbu.  Atmosfēra lekcijās ir pozitīva, un apmaiņa starp pasniedzējiem un studentiem ir rezultatīva.  

Vēlu veiksmi kursabiedriem priekšā stāvošajā sesijā un pasniedzējiem, turpinot darbu! Paldies par šo kvalitatīvo izglītību!

Iveta Miķelsone

Šogad uzsāku studijas Romāņu valodu un kultūru studiju maģistra programmā itāļu modulī. Itāļu valoda! Kas var būt labāks par to! Katrs mans darba dienas vakars ir pavadīts HZF, baudot un padziļināti apgūstot itāļu valodu, Itālijas kultūru. Valodas prakse ikdienā ir svarīga un neatņemama kvalitatīvu studiju procesa sastāvdaļa, turklāt šeit to varu mācīties no docētājiem, kam itāļu valoda ir dzimtā. Ceru, ka maģistrantūrā pavadītie divi gadi  būs nozīmīgi, iegūtais akadēmisko zināšanu apjoms pietiekams, lai es varētu veiksmīgi turpināt savu profesionālo un akadēmisko izaugsmi turpmāk.

 

Dalīties