Uzņemšana turpinās: no 15. līdz 24. augustam vēl var pieteikties LU Humanitāro zinātņu fakultātes Baltu filoloģijas maģistra studijām (iestājpārrunas 25. augustā). Baltu filoloģijas maģistra studiju programma vienmēr ir centusies apvienot tradicionalitāti ar inovitāti, sagavojot augsti kvalificētus maģistra līmeņa speciālistus, kuri pārzina latviešu nacionālās kultūras bagātību un orientējas aktuālajos kultūras procesos.

2022./2023. akadēmiskajā gadā maģista studiju programma “Baltu filoloģija” piedāvā valodniecības, literatūrzinātnes un folkloristikas studijas trijās apakšprogrammās.

Programmā strādā valsts vadošie zinātnieki – prof. Ausma Cimdiņa,  prof. Ina Druviete, prof. Māra Grudule, prof. Andra Kalnača, prof. Ieva Kalniņa, prof. Janīna Kursīte-Pakule, prof. Ojārs Lāms, asoc. prof. Ilze Lokmane, prof. Lidija Leikuma, prof. Valdis Muktupāvels, prof. Ilze Stikāne, asoc. prof. Edmunds Trumpa, prof. Pēteris Vanags u.c.

Programmā ir gan teorētiski, gan vairāk uz praksi virzīti kursi, piemēram, „Literārā rediģēšana un valodas prakse” (docē asoc.prof. Ilze Lokmane, doc. Inta Urbanoviča, lekt. Sigita Kušnere), „Latviešu literatūras kritika: teorija un prakse” (lekt. Anda Baklāne), “Ievads datorlingvistikā” (vad.pētn. Ilze Auziņa, prof. Inguna Skadiņa, lekt. Baiba Valkovska), „Folkloras lauka pētījumi” (prof. Janīna Kursīte-Pakule, zin.pētn. Ingus Barovskis), “Mūsdienu stāstījumu folklora” (doc. Jolanta Stauga) u.c.  2021./2022. ak. gadā pirmo reizi programmā tika iekļauts kurss “Latviešu valodas un kultūras akadēmiskā prakse”, ko augsti novērtēja mūsu studenti. Par prakses vietu visbiežāk tika izraudzīts LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, LU Latviešu valodas institūts un LU Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorija.

Visus kursus, kas tiks piedāvāti 2022./2023. ak. gadā, skat. studiju plānā

Programmā 1. un 2. kursa studenti ierobežoto izvēles daļu apgūst kopā. Maģistrantūras studijas notiek darbdienu vakaros – no 18.15 līdz 21.30, atsevišķos gadījumos, saskaņojot ar studentiem, lekcijas sākas 16.30 vai 17.15.

Programmā ir pieejamas budžeta vietas. Programmā tiek uzņemtas personas ar bakalaura, profesionālo bakalaura grādu vai tam pielīdzināmu izglītību. Iestājeksāmens – pārrunas, kurās tie pretendenti, kuri nāk no citām jomām, pamato savu interesi studēt baltu filoloģiju un rakstīt maģistra darbu, kā arī izstāsta par trim nozīmīgām parādībām mūdienu latviešu literatūrā, valodā vai folklorā.

Gatavojoties studiju programmas un studiju virziena „Valodu un kultūras studijas, dzimtās valodas studijas un valodu programmu studijas” akreditācijai 2023./2024. akadēmiskajā gadā, Baltu filoloģijas maģistra studiju programmā tiks precizēts tās nosaukums un ieļauti jauni  studiju  kursi, piemēram,  “Naratīvs literatūrā, kino un medijos” (lekt. Arturs Skutelis),  “Etnolingvistika un latviešu tautasdziesmu valoda” (prof. Andra Kalnača), “Runas  datu apstrāde un analīze” (vad.pētn. Ilze Auziņa), Teātra teorijas un pētniecības metodes (asoc.prof. Zane Radzobe) . Lai varētu piedāvāt lielāku studiju kursu izvēli, 20 KP būs jāapgūst apakšnozarē, kurā tiks rakstīts maģistra darbs, bet 14 KP ierobežotās izvēles daļā students veidos pats, izvēloties kursus no valodniecības, literatūrzinātnes, kultūrstudiju (folkloristika, teātra zinātne) un datorlingvistikas kopām.

Nāc studēt baltu filoloģiju maģistrantūrā – uzņemšana turpinās!

Pieteikšanās maģistra studijām no 15. līdz 24. augustam LU Humanitāro zinātņu fakultātē Visvalža ielā 4a Rīgā (333. telpā 3. stāvā): 

15.08 (pirmdiena) 15:00-18:00 

16.08 (otrdiena) 9:00-12:00 

17.08 (trešdiena) 15:00-18:00 

18.08 (ceturtdiena) 9:00-12:00 

19.08 (piektdiena) 15:00-18:00 

22.08 (pirmdiena) 9:00-14:00 

23.08 (otrdiena) 14:00-18:00 

24.08 (trešdiena) 9:00-13:00

Iestājpārrunas 25.08 (ceturtdiena) plkst. 14:00 (218. telpa)

Plašāk par uzņemšanas kārtību LU maģistra studiju programmās: https://www.lu.lv/gribustudet/uznemsanas-kartiba/magistra-limena-studijas/

Absolventu atsauksmes

Arta Krūze (2021. gada programmas absolvente, apakšprogramma “Folkloristika”)

“Baltu filoloģijas maģistra studijās es ieguvu padziļinātu izpratni par latviešu kultūru, dažādiem ar to saistītiem procesiem un likumsakarībām. Šīs studijas devušas gan akadēmiskas zināšanas, gan tādas, kas iegūtas prakses ceļā. Šeit varu minēt folkloras ekspedīcijas, kurās, piemēram, teorētiski apgūtos dialektoloģijas jautājumus ir iespējams izpētīt praksē, ļaujot valodas īpatnības sadzirdēt  cilvēku ikdienas runā. Tāpat šī pieredze ir ļāvusi pārliecināties, ka tradīcijas, dziesmas, ticējumi un dažādi rituāli pastāv arī mūsdienu globalizētajā pasaulē pat tad, ja reizēm šķiet, ka tas viss jau sen ir zudis.”

Juta Valdmane (2022. gada programmas absolvente, apakšprogramma “Literatūrzinātne”)

“Šīs maģistrantūras studijas man ir devušas plašāku skatījumu ne tikai uz literatūru, bet ļāvušas ielūkoties arī valodniecības, folkloras un teātra zinātnes nozarēs. Esmu ieguvusi ne tikai pārliecību par to, kādā jomā vēlos strādāt, bet arī inteliģentus un spējīgus nākamos kolēģus.”

Anete Ozola (2022. gada programmas absolvente, apakšprogramma “Valodniecība”)

“Baltu filoloģijas studijas ļāva paraudzīties uz latviešu un citu valodu dažnedažādām šķautnēm. Iegūtās zināšanas un prasmes man ļauj veiksmīgi strādāt latviešu valodas pētniecībā. Varu arī droši apgalvot, ka LU Humanitāro zinātņu fakultāte gan man, gan kursabiedriem kļuvusi par otrajām mājām, šo sajūtu mums snieguši pasniedzēji, jo tāda attieksme, sirsnība un pretimnākšana var būt tikai mājās.”

Dalīties