2024. gada 19. aprīlī plkst. 14.00  tiešsaistes platformā “Zoom” notiks seminārs “Latviešu valodas morfēmu un vārddarināšanas modeļu datubāze – projekta iecere un izstrāde”.   

“Latviešu valodas morfēmu un vārddarināšanas modeļu datubāze (LVMVMD)” ir Latvijas Zinātnes padomes fundamentālo un lietišķo pētījumu projekts, kas tiek īstenots Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļā (projekta vadītāja: Dr. philol. Andra Kalnača, LU HZF Latvistikas un baltistikas nodaļas profesore un vadošā pētniece).

Projekta “Latviešu valodas morfēmu un vārddarināšanas modeļu datubāze” mērķis ir izveidot digitālu pamatresursu (datubāzi) ar vispusīgiem strukturētiem datiem par mūsdienu latviešu valodas vārdu sastāvdaļām (saknēm, galotnēm, piedēkļiem, priedēkļiem u.c.) un vārdu darināšanas sistēmas likumībām. Pētījumā risināmo jautājumu loks ir saistīts ar vārda sīkāko daļu – morfēmu –, to funkciju un saistīšanās principu apzināšanu, klasificēšanu un analīzi latviešu valodas sistēmas kontekstā.

19. aprīļa semināra programma

1. Projekta “Latviešu valodas morfēmu un vārddarināšanas modeļu datubāze”  mērķis un īstenošana (projekta vadītāja Dr. philol. Andra Kalnača)

2. Datubāzes lemmu atlase un apstrāde (Bc. hum. Paula Kļaviņa, Bc. hum. Vanesa Balmane)

3. Praktisku piemēru demonstrēšana (Dr. philol. Inta Urbanoviča)

4. Jautājumi, komentāri, diskusija

Saite semināram:

 https://lu-lv.zoom.us/j/99087491790?pwd=Q3FqZFljTEFBWTVzOWVNZllqWkgydz09

Dalīties