Š.g. 4. aprīlī visā Latvijā norisinājās Ēnu diena, piedāvājot skolēniem iepazīt dažādas profesijas un nozares, tādējādi palīdzot skolēniem mērķtiecīgi plānot savu karjeru. LU Humanitāro zinātņu fakultāte (LU HZF) Ēnu dienā uzņēma sešas 9.-12. klases skolnieces no Rīgas, Jelgavas un Auces, kuras vēlējās iepazīt LU HZF mācībspēka profesiju. Skolnieces ēnoja HZF Latvistikas un baltistikas nodaļas profesori Ievu Kalniņu un asoc. prof. Edmundu Trumpu, kā arī Āzijas studiju nodaļas asoc. prof. Agitu Baltgalvi.

Rīts fakultātē skolniecēm sākās ar ciemošanos dekanātā, iepazīšanos ar fakultātes dekāni prof. Indru Karapetjanu un saviem mācībspēkiem, ar kuriem ēnas kopā devās tālāk uz nodarbībām.

“Ieejot LU Humanitāro zinātņu fakultātes ēkā, es negaidīju tik daudzveidīgu un izglītojošu dienu,” norāda Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas 10. klases skolniece Daniela Matveja, kas  ēnoja valodnieku, lietuviešu valodas mācībspēku asoc.prof. Edmundu Trumpu, akcentējot: “Man it īpaši patika asoc. prof.  Edmunda Trumpas lekcija, jo šī studiju vide man šķita neparasta un tiešām izglītojoša. Es sapratu, ka savu dzīvi es tiešām vēlos saistīt ne tikai ar valodām, bet arī ar pašu valodniecību.”

Prieks, ka visām HZF mācībspēku “ēnām” bija interese par valodām un kultūru – gan par latviešu valodu un literatūru, lietuviešu valodu, gan par citām valodām. Skolnieces sarunā dekanātā pastāstīja, ka skolā un pašmācības ceļā apgūst ne tikai angļu, vācu, krievu valodu, bet arī franču, spāņu valodu un pat ķīniešu un korejiešu valodu. Piemēram, 9. klases skolnieces Evelīna Brahmane no Jelgavas 4. vidusskolas un Ance Buša no Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas jau vairākus gadus pašmācības ceļā un ar skolotājas palīdzību apgūst ķīniešu valodu, tāpēc Ēnu dienā ļoti vēlējās ēnot kādu sinologu. Ar savu Ēnu dienu izvēli meitenes ir apmierinātas. Diena bija iespaidu pilna un aizraujoša,” uzsver Evelīna, “asoc. prof. Agitas Baltgalves lekcija par daoisma ideoloģiju un alķīmiju bija ļoti interesanta un pamācoša, uzzināju vairākas iepriekš nezināmas nianses un faktus.”

Ēnas viesojās arī LU Humanitāro zinātņu bibliotēkā, kur galvenā bibliotekāre Agra Some  ne tikai iepazīstināja ar bibliotēkas krājumu, bet bija arī sagatavojusi ēnām uzdevumu – atrast konkrētas grāmatas un apgūt grāmatu pašapkalpošanās iekārtas darbības principu.

Dienas noslēgumā skolnieces viesojās HZF Studentu pašpārvaldē, kur jau nepiespiestā gaisotnē “ēnas” dalījās ar studentiem ar saviem iespaidiem un varēja uzdot visus interesējošos jautājumus. Kā akcentē Evelīna: Viesošanās Studentu pašpārvaldē, manuprāt, bija ļoti vērtīga, jo tieši paši studenti var vislabāk pastāstīt par kursiem un, kā tas ir, –  studēt. Viņi atbildēja uz mūsu jautājumiem patiesi, sirsnīgi un entuziastiski!”

Arī Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas 12. klases skolniece Alise Slaviete ir gandarīta par Ēnu dienu LU HZF: “Ļoti patika pavadīt laiku Ēnu dienā LU Humanitāro zinātņu fakultātē, visi bija ļoti pretimnākoši un iedvesmojoši. Bija interesanti klausīties par iespējām studentiem un apskatīt mazliet ikdienas dzīvi LU.”

Paldies skolniecēm par viesošanos HZF un mūsu mācībspēkiem, LU Humanitāro zinātņu bibliotēkai un Studentu pašpārvaldei par “ēnu” uzņemšanu! Priecāsimies redzēt Ēnu dienu skolēnus Latvijas Universitātē jau kā studentus!

Par Ēnu dienu:  

Ēnu diena ir pasaulē atpazīstama un atzīta “Junior Achievement” karjeras izglītības programma 1.-12. klašu skolēniem, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu un 4 – 6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu.

Dalīties