“Ja ir interese par studijām ārzemēs, bet aizvadīt veselu semestri ārzemju augstskolā kādu apsvērumu dēļ tomēr nav iespējams, tad īstermiņa mobilitāte ir tieši tas, kas ir vajadzīgs,” savā FORTHEM īstermiņa mobilitātes  pieredzē dalās Anglistikas, Eiropas valodu un biznesa studiju BSP 4. kursa NLN studente Katrīna Feoktistova.

Par iespēju doties FORTHEM īstermiņa mobilitātē es uzzināju 2021. gada beigās – saņēmu ziņu no universitātes un nolēmu pieteikties. Viens no maniem diviem pieteikumiem tika apstiprināts, un 2022. gada martā es piedalījos savā pirmajā FORTHEM īstermiņa mobilitātē – Burgundijas Universitātes un ESN InsiDijon rīkotajā “Student Involvement Week”. Mobilitātes laikā man bija iespēja uzzināt vairāk par studentu iesaisti pārmaiņu veicināšanā kā universitātes, tā arī sabiedrības līmenī, apmeklēt skaisto Dižonas pilsētu, kā arī iepazīt studentus no citām alianses universitātēm. Mobilitātes organizatori informēja mūs par iespēju saņemt finansējumu pilsoniskās līdzdalības projekta īstenošanai, un pēdējā mobilitātes dienā radās arī dažas projektu idejas. Kopā ar studentiem no Spānijas, Vācijas un Somijas es biju daļa no komandas, kas izveidoja projektu “Intercultural Lab”. Projekts tika īstenots 2022. gada septembrī kā divu dienu pasākums Jiveskiles Universitātē, kura mērķis bija veicināt starpkultūru komunikāciju. Projekta organizēšana notika galvenokārt tiešsaistē, bet mēs izmantojām arī projekta finansējumā paredzēto iespēju tikties klātienē, par tikšanās vietu izvēloties Valensiju.

2023. gada oktobrī, pateicoties FORTHEM, es atkal saņēmu iespēju apmeklēt Valensiju. Tur es piedalījos brīvprātīgā darba projektā “Violet Space”, palīdzot Valensijas Universitātes Vienlīdzības nodaļai izplatīt informāciju par vardarbības pret sievietēm novēršanu, kā arī par atbalstu, ko var saņemt cietušās studentes. Projekta ietvaros bija paredzēts arī universitātes vecās ēkas apmeklējums, kur bija iespējams apskatīt dažādas izstādes un iepazīt šīs augstskolas vēsturi.

Noslēgumā varu pateikt, ka FORTHEM īstermiņa mobilitāte ir lieliska iespēja, un es ieteiktu visiem to izmantot. Ja ir interese par studijām ārzemēs, bet aizvadīt veselu semestri ārzemju augstskolā kādu apsvērumu dēļ tomēr nav iespējams, tad īstermiņa mobilitāte ir tieši tas, kas ir vajadzīgs – bet tā varētu būt arī kā “mēģinājums” pirms ilgtermiņa mobilitātes (Erasmus+ u.tml.)

Dalīties