LU Humanitāro zinātņu fakultātē uzsākts Nordplus projekts  “Skolotāju pētnieciskā kompetence (TREL): Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģiona salīdzinošās trajektorijas”  (Teacher Research Literacy (TREL): Comparative Trajectories in the Nordic-Baltic Region). Projektu īsteno HZF Anglistikas nodaļas profesore un vadošā pētniece Indra Karapetjana un HZF Anglistikas nodaļas profesore un vadošā pētniece Gunta Roziņa.

Nordplus projekts vērsts uz sadarbības stiprināšanu starp Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm un veltīts valodu skolotāju pētnieciskās kompetences pilnveidei.

Projekta partneri no augstākās izglītības iestādēm un vidusskolām Igaunijā, Lietuvā, Latvijā, Norvēģijā, Somijā un Zviedrijā strādā pie sadarbības tīkla izveides ar mērķi  dalīties ar zināšanām un pieredzi, apzināt labo praksi Ziemeļvalstu un Baltijas valstu izglītības kontekstā. Projekta gaitā tiks veikts salīdzinošs pētījums un izstrādāta labas prakses rokasgrāmata skolotāja pētnieciskās  kompetences veidošanai.

Starptautiskās organizācijas (piem., Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija jeb OECD) un izglītības ministrijas Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģionā uzsver, cik svarīgi ir veidot skolotāju pētnieciskās prasmes un mudināt skolotājus veikt aktīvu pētniecisko darbību, jo pētniecība ir nozīmīgs skolotāja profesionālās identitātes elements. Turklāt skolotāja kompetence rezultējas darbībā, kas ir kritiski svarīga skolēnu pētnieciskās kompetences veidošanā.

Projekta uzsākšanas sanāksme un projekta aktivitāte – nodarbību vērošana un analīze notika š.g. 28. un 29. augustā  Dienvidu-Austrumu Norvēģijas Universitātē, Valodu un literatūras nodaļā, Izglītības zinātņu, sporta un humanitāro zinātņu fakultātē Oslo, Norvēģijā. Otrā projekta sanāksme un aktivitāte nodarbību vērošana un analīze notika š.g. 11. un 12. oktobrī Malmo Universitātē Zviedrijā.

Plašāk par projektu var uzzināt projekta tīmekļa vietnē: https://www.usn.no/english/for-partners/teacher-research-literacy

Dalīties