1.jūlijā notika pirmais izlaidums Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes (LU HZF) tālmācības programmā “Latviešu valodas kā svešvalodas skolotājs”. Šo programmu LU HZF mācībspēki īsteno sadarbībā ar Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju un Rīgas Stradiņa universitāti kā Izglītības un zinātnes ministrijas projektu. 2021. gadā programma ieguva Eiropas atzinības zīmi valodu apguvē.

Programma paredzēta 200 mācību stundām, un tajā jāapgūst pieci dažādi studiju kursi gan par latviešu literatūru un kultūru, gan gramatiku, gan arī metodiskajām iespējām nodarbību organizēšanā un vērtēšanā.

Šogad programmu beidza 15 absolventu no tādām valstīm kā Beļģija, Īrija, Francija, Grieķija, Gruzija, Kanāda, Lielbritānija, Spānija, Turcija, Zviedrija. 

Mācības sākās pagājušā gada novembrī un turpinājās līdz pat šī gada jūnijam. Studiju process nebija viegls – tālmācības programmā tika piedāvāts ļoti apjomīgs videolekciju skaits, kas bija jāapgūst patstāvīgi, bija jāizpilda liels klāsts dažādu praktisku uzdevumu, kā arī regulāri katru piektdienu notika tiešsaistes nodarbības ar kursu pasniedzējiem.

Programmas absolventi atzina, ka gads pagājis intensīvā darbā, jo apvienot mācības ar citām ikdienas aktivitātēm diasporā nebija viegli, tomēr iegūtās zināšanas un pieredze ir nenovērtējama. Regulārās tikšanās un domu apmaiņa ar programmas pasniedzējiem un kolēģiem no dažādām pasaules malām bija ļoti noderīga un arī stiprināja pašapziņu. Programmas materiāli bija ļoti bagātīgi un kvalitatīvi, un sadarbība ar pasniedzējiem bija lieliska. Visu kursu pasniedzēji regulāri piedāvāja iespēju sagatavot speciālus materiālus par to, kas nav ietverts lekciju materiālos, bet ir studentiem aktuāli. Arī pasniedzēji atzina, ka diasporas skolotāju auditorija bija lieliska, un augstskolu sadarbība ar programmas dalībniekiem noteikti turpināsies.

Madara: “Manuprāt, tiešsaistes tikšanās piektdienās bija ļoti liels ieguvums mums visām, jo mēs iepazinām cita citu, un tagad mums ir izveidojies plašs kolēģu tīkls visā pasaulē.”

Ieva: “Paldies par brīnišķīgajiem studiju materiāliem, tā tiešām ir neizsakāma bagātība, ko mēs varēsim izmantot turpmākajā darbā.”

Madara: “Programma bija ļoti kvalitatīva, gribētos mācīties vēl un vēl, un es ar nepacietību jau gaidu nākamo mācību gadu, lai varētu izmantot iegūtās zināšanas savā skolā.”

Anda: “Studiju kursi bija ļoti interesanti, gribētos vēl un vēl runāt par mācību jautājumiem, ir sajūta, ka es tagad gribētu nevis beigt studijas, bet gan turpināt mācīties otrajā kursā, kur šos jautājumus varētu skatīt padziļināti.”

Izlaidums, protams, notika tiešsaistē, tomēr tas nemazināja pozitīvo un priecīgo noskaņu, un absolventes ir vienojušās jūlija nogalē tikties Rīgā, lai pie Brīvības pieminekļa kokles skaņu pavadībā svinētu sava īpašā mācību gada beigas.

Arī nākamajā mācību gadā programma turpinās darboties, un uzņemšana un kandidātu izvērtēšana ir paredzēta augusta beigās un septembra sākumā, lai oktobrī varētu sākt jauno mācību gadu.

Dalīties