Latvijas Universitātes  Humanitāro zinātņu fakultātes (LU HZF) absolventes – angļu filoloģes – uzruna topošajiem Anglistikas, Eiropas valodu un biznesa studiju Angļu-skandināvu valodu apakšprogrammas studentiem.

Sveicināti, topošie studenti! 

Esmu Dagnija Sedleniece, Angļu-skandināvu (angļu-norvēģu) valodu apakšprogrammas absolvente LU HZF un gribētu pastāstīt par savu karjeras ceļu.

Jau studiju laikā sāku strādāt kā klientu apkalpošanas speciāliste Norwegian Airlines projektā, izmantojot LU apgūto norvēģu valodu. Galvenā prasība šī darba iegūšanai bija norvēģu valodas prasmes,  un, lietojot valodu ikdienā darba vajadzībām, tā manāmi un ātrā laikā uzlabojās. Komunicējot ar zviedru un dāņu klientiem, iemācījos saprast arī šīs valodas. 

Vēlāk nomainīt darbu uz informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmu administratora amatu nebija grūts lēmums, jo zināju, ka nepieciešamās apmācības IT nodrošinās uzņēmums, un valodu zināšanām atkal bija liela nozīme šī darba iegūšanā. Pieminēšanas vērts ir tas, ka starptautiskajās kompānijās iekšējā uzņēmuma valoda ir angļu. Biju domājusi, ka vidējais angļu valodas zināšanu līmenis Latvijā ir gana augsts, bet tā gluži nebija, un tas man palīdzēja izcelties uz citu fona. Uzņēmums Circle K Biznesa Centrs bija lieliska darbavieta, kurā strādāju kā vecākā sistēmu administratore un vēlāk nomainīju darbības sfēru uz pasākumu organizēšanas speciālistes amatu. Arī šajā gadījumā amatu palīdzēja iegūt norvēģu valodas zināšanas, kā arī angļu valodas rakstiskās, runas un komunikācijas prasmes. Starp citu, šis uzņēmums piedāvā karjeras iespējas arī studentiem ar zviedru valodas zināšanām. (Studentiem, kas studijas sāks 2022./2023. akadēmiskajā gadā, būs iespēja padziļināti apgūt zviedru valodu HZF piezīme.)

Šobrīd esmu vecākā projektu vadītāja kompānijā TietoEvry, un mani galvenie darba uzdevumi ir klientu ieviešanas projektu vadīšana, kā arī klientu un ieinteresēto pušu gaidu pārvaldīšana.

Karjeras pakāpieni, kas minēti iepriekš, bija iespējami, pateicoties norvēģu valodai, kas atvēra durvis uz dažādām amatu pozīcijām un kompensēja sākotnēji trūkstošo darba pieredzi. 

Ar prieku esmu arī piedalījusies LU HZF aktivitātēs kā absolvente, daloties ar prakses un karjeras iespējām uzņēmumā, kurā es strādāju. Ja interesē, kā vari izmantot savas skandināvu valodu zināšanas darba tirgū, mans e-pasts: dagnija.sedleniece@tietoevry.com

Paldies Dagnijai par savu karjeras ceļa pieredzi!

Lasi arī HZF absolventes, angļu filoloģes, šobrīd Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vecākās ekspertes Līgas Romānes-Kalniņas karjeras veiksmes stāstu.

Uzzini vairāk par studijām bakalaura studiju programmā “Anglistika, Eiropas valodu un biznesa studijas”.

Dalīties