Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļa gadu mijā sagādājusi kolektīvo monogrāfiju “Edvarts Virza – ideologs, karavīrs, dzejnieks”. To izdevis apgāds “Zinātne”

Kolektīvā monogrāfija atklāj Edvarta Virza daudzpusīgo darbību un nozīmi 20. gadsimta pirmajā pusē. 

Iepriekšējā pētniecības tradīcija noteica, ka Virzas darbi galvenokārt skatīti 20. gadsimta sākuma latviešu modernisma kontekstā, bet šajā krājumā pirmreizīgi atklāts Virzas devums tieši 20. gadsimta 20.–30. gados. Jauns virziens pētniecībā varēja attīstīties, pateicoties Andas Kubuliņas sastādītajiem un komentētajiem Virzas “Rakstu” septiņiem sējumiem (2005–2016), jo Virzas dzeja, proza, kā arī daudzie raksti, kas bija izkaisīti presē, tagad lasāmi vienkopus.

Kolektīvā monogrāfija stukturēta piecās nodaļās, katra no tām virzīta uz kādu no Edvarta Virzas dauzpusīgās darbības un darbu recepcijas izpēti. Krājuma jautājumus pētījuši 24 zinātnieki no dažādām valstīm – Latvijas, Lietuvas, Polijas, Čehijas, Vācijas, Austrijas. Krājums atklāj pavisam nezināmus faktus par dzejnieku, konkretizē tikai jaustas lietas, paplašina priekšstatus par viņa darbu interpretācijas iespējām un recepciju, ierauga jaunas viņa darbu sasauces ar 20. gadsimta 20.–30. gadu Eiropas kultūras aprisēm.

Pirmo reizi šajā rakstu krājumā, tik plaši un daudzveidīgi skatot Virzas devumu, ieraugāms, kā pamazām no novatora, modernisma pārstāvja, erotiskā dzejas krājuma “Biķera” autora izveidojas konsekventi nacionāli konservatīvs rakstnieks un domātājs, kura daiļrades virsotne ir poēma “Straumēni”. Kolektīvā monogrāfija  ir mūsdienu latviešu literatūras pētniecībā pirmais darbs, kura centrā ir nacionāli konservatīvas daiļrades un uzskatu pētniecība.

Krājuma sastādītājas ir Anda Kubuliņa un Ieva Kalniņa, redaktore Ieva E. Kalniņa, mākslinieks Aldis Aleks.

Dalīties