1. decembrī plkst. 18.00 priekšlasījumu un sarunu cikla “Latvistika – pasaules skatījums” viesi būs Viļņas Universitātes Baltistikas katedras docētāji Egle Žilinskaite-Šinkūniene, Agne Navickaite-Klišauskiene un Vītauts Rinkevičs. Tēma – “Lietuviešiem ir “Skaidrs!” – jaunā latviešu valodas mācību grāmata lietuviešu studentiem. Saruna ar tās autoriem no Viļņas Universitātes”. 

Visi trīs mācību grāmatas autori ir dzimuši 1981.gadā, kopā beiguši bakalaura un maģistra baltistikas studijas Viļņas Universitātē, aizstāvēja dažādu valodniecības jomu disertācijas. Visi trīs ir VU Baltistikas katedras mācībspēki un veido latvistikas virziena docētāju kodolu. 2008. gadā šie trīs filoloģi dibināja Viļņas Universitātes Latvistikas kabinetu, kas kopš tā laika ir galvenais zinātniskais un akadēmiskais latvistikas centrs Lietuvā.

Dr. Egle Žilinskaites-Šinkūnienes zinatniskās intereses ietver seno tekstu, to gramatiskas uzbūves pētniecību. 2010. g. Viļņas Universitātē aizstāvējusi promocijas darbu “Vietas izpausme Mikalojus Daukšas Postillā: postpozicionālie vietniekvārdi un to funkcionālie ekvivalenti”, viņa ir vairāku zinātnisku rakstu un projektu aktivitāšu autore, piemērām, kopā ar Vītautu Rinkeviču un citiem līdzautoriem ir veidojusi Lietuviešu valodas etimoloģijas vārdnīcas datubāzi. Programmā “Lietuviešu filoloģija un latviešu valoda” pasniedz latviešu valodu, latvistikas pamatus, kognitīvo lingvistiku, latviešu seno tekstu un citus kursus. 

Dr. Agne Navickaite-Klišauskiene interesējas par baltu valodu vārddarināšanas sistēmām un to attīstību, uzmanību pievēršot arī sociolingvistiskajam un areālajam valodas procesu aspektam. Pēc 2014. gadā aizstāvētās disertācijas “Mūsdienu latviešu valodas lietvārdu vārddarināšanas  sistēma (nomina agentis ir nomina actionis)” ir iznākuši vairāki šīs jomas pētījumi, kā arī (kopā ar līdzautoriem) mācību grāmata par lietuviešu aukštaišu Viļņas apakšdialektu. Lietuviešu un latviešu filoloģiem pasniedz latviešu valodas un latvistikas pamatu kursus.

Dr. Vītauta Rinkeviča 2009. gadā aizstāvētajai disertācijai “Prūšu valodas akcentuācijas sistēma”, sekoja vairākās publikācijas, kas saistītas ar vēsturisko akcentoloģiju un prūšu valodas pētījumiem. Publicējis trīs grāmatas: monogrāfijas “Altpreußisch: Geschichte – Dialekte – Grammatik” (2017) un “Baltų ir slavų kalbų kirčiavimo istorija 1” (2015), kā arī prūsistikai vētīto mācību līdzekli “Prūsistikos pagrindai” (2015). Starp daudziem īstenotajiem projektiem jāizceļ ne tikai jau minētā Lietuviešu valodas etimoloģijas vārdnīcas datubāze, bet arī Prūšu valodas mantojuma datu bāze.  Kā VU docents dažādu līmeņu studentiem pasniedz latviešu valodas gramatikas, baltu valodu vēstures, areālās lingvistikas, fonētikas un prūsistikas pamatu kursus.

Autoru pieredze, lasot latviešu valodas un kultūras kursus lietuviešu studentiem, tika izmantota jauna tipa mācību līdzeklī, kurā, no vienas puses ir ievērotas zināšanas un pētījumi par dziļām sistēmiskajām abu valodu struktūru līdzībām (līdz šim nav bijis tik “baltiskas” mācību grāmatas!), no otrās puses, grāmata uzrakstīta sižetiski saistošā, vieglā, lasītajam neprasti pievilcīgā stilā. Tā veiksmīgi tiek izmantota mācību procesā.

Citāts no nesen, 2021. g. 22. novembrī, portālā bernardinai.lt notikušās intervijas ar grāmatas autoriem:

“V. Rinkevičs: (..) viens no jau minētajiem mācību grāmatas personāžiem ir tāds Latvijas prezidents Egils. Pirms dažām dienām mums tieši bija iespēja iepazīties ar īsto Latvijas Republikas prezidentu Egilu Levitu – viņš apmeklēja Viļņas Universitāti, bija ienācis arī VU Latvistikas kabinetā, kur neformali aprunājās ar latviešu valodas pasniedzējiem un studentiem. Pārliecinājāmies, ka īstais Egils Levits – tikpat silts, sirsnīgs un komunikabls cilvēks (...)”

Sarunu vadīs Latvijas Universitātes asociētais profesors baltu filoloģijā Edmunds Trumpa.
Lekcija notiks latviešu valodā Zoom tiešsaistē (par pieslēgumu lūgums rakstīt uz e-pastu: arturs.skutelis@lu.lv), tā tiks translēta arī Facebook, sk. “Latvistika Latvijas Universitātē”.
Lekciju ciklu “Latvistika – pasaules skatījums” nodrošina LU Studiju kvalitātes pilnveidošanas fonds.
 
1. foto:  Latviešu valodas mācību grāmatas “Skaidrs!” autori (no kreisās puses): Dr. Egle Žilinskaite-Šinkūniene, Dr. Vītauts Rinkevičs un Dr. Agne Navickaite-Klišauskiene.

2. foto: latviešu valodas mācību grāmata lietuviešu studentiem “Skaidrs!”

Ernestas Kazakēnaites foto un intervijas citāts no: https://www.bernardinai.lt/apie-lengviausiai-lietuviams-pramokstama-kalba-pokalbis-su-latviu-kalbos-vadovelio-skaidrs-autoriais/ 

Dalīties