Noskaidroti 2021./2022. akadēmiskā gada Latvijas Universitātes fonda stipendiju ieguvēji. Starp tiem arī divi LU Humanitāro zinātņu fakultātes studenti – baltu filoloģijas studente Renāte Buraka un vācu filoloģijas maģistrants Bernards Kudiņš. Apsveicam!

Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs piemiņas stipendiju ieguva Baltu filoloģijas bakalaura studiju programmas 1. kursa studente Renāte Buraka.

Renāte atzīst: “Man vislabāk padodas ietērpt emocijas un domas burtu virknēs, kas veido vārdus un sakārtojas teikumos, rakstīšana ir mana meditācija. (..) Stipendijas iegūšana ir būtisks apliecinājums, ka esmu pamanīta un novērtēta, ka tas, ko daru, ir nozīmīgi ne tikai man. Tas ir atspēriena punkts jaunu virsotņu sasniegšanā.”

Ernesta Felsberga piemiņas stipendiju ieguva Vācu filoloģijas maģistra studiju programmas 2. kursa students Bernards Kudiņš.

Bernarda interešu loks ir plašs: “Manas intereses pirmām kārtām saistās ar episko tekstu izpēti gan no literatūrzinātnes, gan valodniecības skatupunkta. Nopietni sāku tos izzināt, tulkojot senvācu episkos tekstus latviešu valodā un redzot, kādi izaicinājumi sagaida atdzejotāju. Kļuva skaidrs, ka bez stingra pētījumu pamata lasītājam tīkamu un oriģinālam līdzvērtīgu tulkojumu radīt nebūs iespējams. Tas izraisīja ķēdes reakciju un uzvedināja pētīt veselu rindu ar fenomeniem, kas sastopami ne tikai episkajos tekstos: dzejas formu, valodas ritmu un melodiju, īpašvārdu lomu un nozīmi, unikālas teksta struktūras. Bakalaura darbā skatīju tieši “Nībelungu dziesmas” īpašvārdu atveidi tās topošajā latviskojumā, kur bija jāņem vērā jau minētās parādības. Sevišķi aizrāva netveramais un maz pētītais valodas melodiskums. Klāt pievienojās tulkojamības aspekts, kuru turpinu pētīt jau plašākā kontekstā. Motivēja pārliecība, ka latviešu valoda ir pietiekami bagāta, lai tajā skanētu arī senvācu dzeja: “mums netrūkst vārdu un izteiksmju, mēs tikai esam tās aizmirsuši”. Paralēli interesējos par indoeiropeistiku, senākajiem kontaktiem starp ģermāņu, baltu un somugru valodām, īpaši uzsverot lībiešu valodas pētīšanas nozīmi, tāpat arī par mūsdienīgākām jomām – semantiku, tās analīzi ar teksta korpusu palīdzību un valodas apstrādi smadzenēs.

Lepojamies ar Humanitāro zinātņu fakultātes studentu panākumiem! Radošu garu un veiksmi arī turpmāk!

Plašāk par 2021./2022. akad. gada stipendiātiem  https://www.fonds.lv/par-mums/zinas/zina/t/68547/

Dalīties