Amanda un Andrejs Erasmus+ apmaiņas programmas laikā Jordānijā

Studiju programmas izvēle var būt mērķtiecīga, sen izsapņota, bet, iespējams, arī kāda nejaušība vai iespaids ir liktenīgs studiju izvēlei. Ar saviem studiju izvēles motīviem un studiju iespaidiem Latvijas Universitātē dalās Humanitāro zinātņu fakultātes Āzijas studiju programmas šī gada absolventi Amanda Krauja un Andrejs Račkovs. Abi beiguši Tuvo Austrumu apakšprogrammu un uzskata, ka ar arābu valodas zināšanām darba tirgū ir laba perspektīva.

Andreja stāsts

Mani vienmēr ir interesējusi Āzija, tās valodas, kultūras, vēsture un reliģijas. Arābu valodu es izvēlējos mācīties, jo tā ir ļoti neparasta gan rakstības, gan gramatikas, gan izrunas ziņā. Arābu valoda tiek uzskatīta par vienu no grūtākajām valodām, ko var apgūt eiropietis, tāpēc priekš manis apgūt arābu valodu ir arī izaicinājums un mērķis, kas man ir jāsasniedz. Arābu valoda ir viena no visizplatītākajām valodām pasaulē, vismaz tāpēc šo mērķi sasniegt ir vērts. Arī darba tirgū arābu valoda ir pieprasīta, un tās pieprasījums ar laiku tikai augs, tāpēc par savu nākotni nešaubos.

Trešā kursa pēdējā semestrī piecus mēnešus es pavadīju Erasmus+ programmā Jordānijas galvaspilsētā Ammānā, studējot Tuvo Austrumu Universitātē (Middle East University). Tā bija spilgtākā pieredze manā dzīvē. Lai arī cik daudz tu dzirdētu un mācītos par Tuvo Austrumu mentalitāti un kultūru, patiešām to izjust un saprast var tikai, atrodoties tās vidē, jo tā ir pavisam cita civilizācija, atšķirīga no Eiropas. Kā arī tas ir lielisks veids, kā iegrimt valodas vidē un ikdienā praktizēt sarunvalodu.

Nevienu mirkli studiju laikā es neesmu nožēlojis, ka studēju tieši LU Āzijas studiju bakalaura studiju programmā, un šobrīd plānoju turpināt studēt un slīpēt līdz ideālam savas arābu valodas zināšanas jau maģistra studiju programmā “Orientālistika”.


Amandas stāsts

Savas gaitas LU Āzijas studiju Tuvo Austrumu apakšprogrammā sāku spontāni, vismaz tā man sākotnēji šķita. Absolvējot vidusskolu, nebiju gluži pārliecināta, kurā virzienā tālāk doties. Skaidri zināju, ka studēšu Latvijas Universitātē, bet aktuālāks bija jautājums par studiju programmas izvēli. Dzīvē bieži vien nozīme ir dažādām sakritībām. Reizēm vajag tieši tik nedaudz, lai zemapziņā iegultos kas tāds, kas spēj izmainīt turpmākās izglītības un karjeras gaitas, kā arī dzīves mērķi kopumā.

Ar Tuvo Austrumu kultūru neapzināti esmu saistīta jau kopš 8 gadu vecuma, pateicoties pārsteidzošiem ceļojuma iespaidiem Marokā. Tiklīdz uzzināju par LU Āzijas studiju programmu – mana studiju izvēle bija skaidra. 

Varētu teikt, ka studijas pārsniedza manas cerības. Augstākās izglītības ieguvi es biju iedomājusies kā diezgan vienmuļu, stresa pārpilnu un ne visai aizraujošu procesu, bet mans priekšstats nebija pareizs. Lekciju laikā iegūtās zināšanas bija tik aizraujošas, ka gluži vienkārši nespēju paturēt informāciju pie sevis un bieži dalījos jaunajās atklāsmēs ar saviem tuviniekiem.

Arī man studiju gaitā tika sniegta lieliska iespēja doties Erasmus+ apmaiņas studijās uz Jordāniju. Iespēju studēt sev interesējošajā reģionā uzskatu par labu papildinājumu studiju programmai. Studijas Jordānijā bija lieliska iespēja apgūt valodu, praktizēt universitātē jau apgūtās zināšanas un izprast Tuvo Austrumu kultūru, atrodoties noteiktajā kultūrvidē (Amandas stāsts par apmaiņas studijām Jordānijas universitātē).

Savas turpmākās karjeras gaitas ceru saistīt ar diplomātisko sektoru, kur arābu valodas un Tuvo Austrumu kultūras zināšanas var būt ļoti noderīgas. Pēc absolvēšanas plānoju uz neilgu laiku atpūsties no studijām, bet jau drīzumā ceru atgriezties Latvijas Universitātē un turpināt augstākās izglītības gaitas.

Latvijas Universitāte man ir sniegusi lielisku pamatu tālākām augstākās izglītības gaitām un ļāvusi iepazīt jaunus draugus, lieliskus pasniedzējus un nozares speciālistus.

Nespēju sagaidīt, kad būs iespēja satikt visus kursabiedrus un ar prieku atskatīties uz kopā pavadīto laiku Visvalža ielā 4a, kas, manuprāt, ir kā oāze radošiem, atvērtiem un zinātkāriem cilvēkiem. Ticu, ka veiksmīgas izglītības mērķis ir sagatavot labus un pieredzējušus savas jomas speciālistus, un uzskatu, ka Latvijas Universitāte ir izglītības iestāde, kurā šis mērķis tiek īstenots.

   

Dalīties