Jaunas studiju programmas, radoša un multilingvāla studiju vide, zinoši un atsaucīgi pasniedzēji – nāc studēt valodas, tuvas un tālas kultūras Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātē (HZF)!

“Studijas LU HZF piedāvā iegūt pētniecībā balstītu akadēmisko un profesionālo izglītību, kas sakņojas valodu, kultūru un starpdisciplināru jomu apguvē un izziņā,” uzsver fakultātes dekāne prof. Indra Karapetjana.

Fakultātē ir vairāk nekā 20 studiju valodu. HZF studenti iemācās darboties multikulturālā vidē, brīvi komunicēt vienā vai vairākās svešvalodās, domāt kritiski, strādāt ar lielu tekstu apjomu, izkopt radošumu un elastību domāšanā, gūst izpratni par noteiktas tautas vai valsts kultūrvidi, iemācās rakstīt, tulkot, rediģēt tekstus, mācīt valodu, izmantot tehnoloģijas valodu un kultūru pētniecībā un lietojumā.

Apgūtās prasmes un kompetences ļauj veiksmīgi darboties tādās profesijās kā redaktors, tulks, tulkotājs, valodu pasniedzējs, kultūras projektu vadītājs, mārketinga satura speciālists, muzeja speciālists, eksperts, pētnieks, kā arī sniedz pamatu veiksmīgai karjerai citās profesijās dažādu nozaru valsts, pašvaldības un privātajos uzņēmumos un iestādēs, tostarp Latvijas Republikas ārlietu struktūrās un vēstniecībās.

Kļūt par labu valodu un kultūru speciālistu palīdzēs fakultātes izcilie mācībspēki, kuru vidū ir arī ārvalstu pētnieki un docētāji. Īpaši uzsverama fakultātes ciešā sadarbība ar dažādu valstu vēstniecībām un institūtiem Latvijā un ārvalstīs, paplašinot valodu apguves, starpvalstu sadarbības un kopā veidotu zinātnisku un kultūras projektu iespējas.

Fakultāte lepojas ar savu radošo vidi un talantīgajiem studentiem. Fakultātē izaugušas vairākas literatūras un teātra kritiķu paaudzes, izcili tulki un tulkotāji, dažādu humanitāro zinātņu pētniecības jomu vadošie pētnieki.

Studiju programmas

LU HZF piedāvā studijas 12 studiju programmās: sešās bakalaura studiju programmās, septiņās maģistra studiju programmās (divas no tām – profesionālās maģistra studijas) un vienā doktora studiju programmā. Šogad studenti tiks uzņemti sešās jaunās studiju programmās visos studiju līmeņos.

LU HZF piedāvā studijas sešās trīsgadīgās bakalaura studiju programmās, tostarp trijās jaunās studiju programmās.

Jaunajā licencētajā studiju programmā ir trīs apakšprogrammas: “Angļu valodas apakšprogramma”, kurā studenti apgūst angļu valodu, literatūru, kultūru un otro svešvalodu (franču, spāņu vai vācu); “Angļu-skandināvu valodu apakšprogramma”, kurā nākamajā studiju gadā akcents būs uz anglistiku un norvēģu valodu, literatūru un kultūru, un “Eiropas valodu un biznesa studiju apakšprogramma”, kurā padziļināti tiek apgūta lietišķā (biznesa, finanšu, juridiskā) angļu valoda, otrā svešvaloda (franču, spāņu vai vācu), kā arī iegūtas akadēmiskas zināšanas komerczinībās. Šī apakšprogramma tiek īstenota sadarbībā ar LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes akadēmisko personālu.  

Jaunā licencētā studiju programma izveidota, lai sagatavotu speciālistus, kuri savu profesionālo karjeru vēlas saistīt ar Austrumu–Rietumu starpkultūru dialoga veidošanu un darbu globālā starpkultūru vidē, kur nepieciešamas Austrumu un Rietumu valodu zināšanas, kompetence starpkultūru attiecību jautājumos un praktiskas iemaņas Āzijas un Rietumu reģionālajā un sadzīves kultūrā. Studijas tiek piedāvātas gan latviešu, gan angļu valodā, nodrošinot programmas absolventam starptautisku kvalifikāciju. Studiju laikā iespējams apgūt vienu vai vairākas valodas, tostarp ķīniešu, korejiešu, japāņu, arābu, franču, vācu u. c.

Bakalaura programmu veido trīs apakšprogrammas: “Tuvo Austrumu studijas” piedāvā arābu valodas un Tuvo Austrumu reģiona studijas; “Sinoloģija” paver iespēju apgūt ķīniešu vai korejiešu valodu un studēt Austrumāzijas reģiona kultūru; “Japānas studijas” piedāvā japāņu valodas apguvi un Japānas kultūras izpēti.

Plašākā un daudzveidīgā latviešu valodas, literatūras un kultūras studiju programma Latvijā un pasaulē. Studiju kodolu veido latviešu valodas un literatūras apguve, bet tiek gūts ieskats arī folklorā, teātra zinātnē un Latvijas kultūras vēsturē. Iegūtās teorētiskās zināšanas tiek nostiprinātas latvistikas praksē, kas notiek muzejos, grāmatu apgādos, dažādās kultūras un izglītības iestādēs un uzņēmumos. Programma piedāvā iepazīt  arī lietuviešu valodas un baltu valodniecības pamatus. Studentiem ir iespēja lietuviešu valodu apgūt arī padziļināti vai, atbilstoši savām interesēm, mācīties citu Latvijas kultūrai nozīmīgu valodu – lībiešu, vācu, poļu, igauņu, zviedru vai čehu.

Jaunajai un plašajai studiju programmai ir piecas apakšprogrammas. Studijas paredz kopīgus valodu, literatūras, kultūrjomas teorētiskos kursus obligātajā daļā, savukārt specializācija konkrētu valodu un kultūru jomā tiks īstenota studenta izvēlētajā konkrētajā apakšprogrammā: “Franču filoloģija” (īpaša uzmanība papildu franču valodai un kultūrai veltīta vēl vienas romāņu valodas apguvei – spāņu vai itāļu); “Klasiskā filoloģija” (antīkās kultūras un klasisko valodu – latīņu, sengrieķu – studijas, iespēja mācīties jaungrieķu valodu); “Krievu filoloģija” (līdztekus krievu valodai un kultūrai studentiem tiek piedāvāta iespēja apgūt vēl vienu mūsdienu slāvu valodu – čehu vai poļu); “Vācu filoloģija” (vācu valodas un kultūras studijas, otra svešvaloda – zviedru vai kāda no romāņu valodām), “Somugru studijas” (lībiešu, igauņu un somu valodas un kultūras apguve).

Antropoloģija izzina cilvēku sociālās dzīves paradumus, mēģinot atbildēt uz jautājumiem: kas ir cilvēki; kā cilvēki sadzīvo; kāpēc kultūras un sabiedrības ir daudzveidīgas. Studenti padziļināti apgūst vairākas antropoloģijas jomas – politika, ekonomika, kultūras procesi u. c. – Baltijas jūras reģiona kontekstā. Daļa kursu tiek apgūta angļu valodā.

Uzzini vairāk par savas nākotnes fakultāti video stāstos!
 

Elektroniskā pieteikšanās bakalaura studijām un pieteikumu elektroniskā apstiprināšana portālā www.latvija.lv norisināsies no 28. jūnija līdz 11. jūlijam. Savukārt elektronisko pieteikumu klātienē varēs apstiprināt no 6. jūlija līdz 12. jūlijam, bet pieteikumu izveidot un apstiprināt klātienē vienā no augstskolu uzņemšanas punktiem varēs no 6. jūlija līdz 12. jūlijam.

Aicinām iepazīties ar uzņemšanas kārtību LU mājaslapā.


Ja radušies jautājumi par iestāšanos LU: 

Zvani: 67034444.

Raksti: studijas@lu.lvWhatsapp 24789066 vai Facebook: @latvijasuniversitate.  

Izvēlies panākumus! Studē LU!

Dalīties