Lietuvas Literatūras un folkloras institūta vadošais pētnieks Vigmants Butkus

2021. gada 19. maijā plkst. 18.00 notiks Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas 100 gadu jubilejai veltītā cikla “Latvistika – pasaules skatījums” lekcija “Latviešu literatūra Lietuvā: desmit svarīgākās grāmatas”. Lekciju lasīs literatūrzinātnieks, humanitāro zinātņu doktors Vigmants Butkus (Vigmantas Butkus, Lietuva), Lietuvas Literatūras un folkloras institūta vadošais pētnieks.

Vigmants Butkus ir viens no nozīmīgākajiem latviešu un lietuviešu literatūras sakaru pētniekiem. Viņš ir viens no ievērojamākajiem literatūrzinātniskās baltistikas veidotājiem, tādējādi īstenojot Jāņa Endzelīna vēlējumu, ka baltu filoloģijas pilnīgam veidolam nepieciešams arī literatūrzinātnisks skatījums. Tad nu pusgadsimtu pēc vēlējuma izskanēšanas Vigmants Butkus ir to īstenojis – 2018. gadā iznākusi viņa monogrāfija “Literatūrinė baltistika” (“Literārā baltistika”), savukārt 2019. gadā – rakstu krājums “Lietuvių ir latvių literatūriniai dialogai” (“Lietuviešu un latviešu literārie dialogi”).

Vigmants Butkus pētījis arī latviešu dramaturģiju, īpašu uzmanību pievērsdams Raiņa daiļradei, atklājot to jaunos, inovatīvos rakursos. Viņa pētnieciskās uzmanības lokā ir bijis plašs latviešu literatūras jautājums spektrs, sākot no nacionālā romantisma līdz tēva un dēla Ziedoņu literārajiem un identitātes meklējumiem Leišmalītē.

Vigmanta Butkus lekcija par latviešu literatūras recepciju Lietuvā, pievēršoties desmit visvairāk tulkotajiem un izdotajiem darbiem, būs savdabīgs, aizraujošs spogulis, kurā latviešu literatūru varēs ieraudzīt dienvidu kaimiņu uztveres prizmā.

Pasākuma ievadā Latvijas Universitātes Bibliotēkas Humanitāro zinātņu bibliotēkas galvenā bibliotekāre Vineta Grīniņa iepazīstinās ar bibliotēkas darbinieku sagatavoto izstādi “Baltu filoloģija: personības un sniegumi” par godu Latvistikas un baltistikas nodaļas 100 gades jubilejai.

Šo cikla “Latvistika – pasaules skatījums” notikumu vadīs profesors Ojārs Lāms.

Pasākums notiks latviešu valodā Zoom tiešsaistē (par pieslēgumu lūgums rakstīt uz e-pastu: arturs.skutelis@lu.lv un tiks translēts arī Facebook Latvistika LU lapā: https://www.facebook.com/latvistika.lu

 

Dalīties