Prof. Alvīds Butkus (Alvydas Butkus), Lietuva

2021. gada 5. maijā (trešdien) plkst. 18.00 iecerēta LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas 100 gadu jubilejai veltītā cikla “Latvistika – pasaules skatījums” lekcija “Valoda un nacionālā pašapziņa”. Lekciju lasīs profesors Alvīds Butkus (Alvydas Butkus, Lietuva).

Profesors Alvīds Butkus ir viens no ievērojamākajiem un aktīvākajiem mūsdienu latviešu un lietuviešu valodnieku un citu humanitāru kontaktu veicinātājiem. Viņš ilgus gadus gan Viļņas Universitātes Kauņas vakara fakultātē, gan Vītauta Dižā Universitātē Kauņā ir mācījis latviešu valodu, baltu filoloģiju, lietuviešu valodas vēsturi, dialektoloģiju, etnolingvistiku. Viņš pētījis lietuviešu iesaukas, lietuviešu un latviešu nacionālo identitāti, publicējis vairāk nekā 100 zinātniskus rakstus par baltu onomastiku, etnolingvistiku, Lietuvas un Latvijas vēsturi. Profesora centienus saglabāt un popularizēt Baltijas mantojumu atspoguļo viņa sagatavotās un izdotās grāmatas: “Lietuviešu-latviešu valodas ceļvedis” (1987, 1996 – kopā ar Albertu Sarkani; 2002, 2013), “Latviešu-lietuviešu vārdnīca” (2003), “Lietuviešu-latviešu un latviešu-lietuviešu vārdnīca” (2011), monogrāfijas “Mūsų broliai latviai” (1990), “Latviai” (1995), “Lietuvių pravardės” (1995), latviešu valodas mācību grāmata “Latvių kalba: gramatika ir pratimai” (2005, 2008), rakstu krājums “Baltijos impresijos” (2012).

Par nopelniem Latvijai un Lietuvai A. Butkus apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni (Virsnieka krusts; 2000), ar ordeni Par nopelniem Lietuvai (Bruņinieka krusts; 2003), Lietuvas neatkarības medaļu (2000), Baltijas Asamblejas medaļu (2011). Profesors saņēmis Lietuvas Neatkarības akta parakstītāja D. Maļinauska balvu (2017), Latvijas un Lietuvas Ārlietu ministriju dibināto Baltu balvu (2019). A. Butkus ir Daugavpils Universitātes goda doktors (2018).

Pēc profesora iniciatīvas Vītauta Dižā universitātē izveidoja Letonikas centru (1994), kas veicinājis un uzraudzījis studentu apmaiņu starp Vītauta Dižā universitāti un Latvijas augstskolām, pasniedzēju sadarbību, organizējis otras baltu valodas apguves projektus, kā arī publicējis zinātnisko rakstu krājumu „Acta Baltica“. Alvīds Butkus vada arī asociāciju “Lietuvas un Latvijas forums”, kā arī grāmatu apgādu “Aesti”.

Pasākumu vadīs LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas profesors Pēteris Vanags.

Pasākums notiks latviešu valodā Zoom tiešsaistē (par pieslēgumu lūgums rakstīt uz e-pastu: arturs.skutelis@lu.lv un tiks translēts arī Facebook Latvistika LU lapā: https://www.facebook.com/latvistika.lu

Lekciju ciklu “Latvistika – pasaules skatījums” nodrošina LU Zinātniskās darbības attīstības atbalsta programma.

 

Dalīties