Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātes somugristikas studenti ar lepnumu paziņo to, ka 2020. gada maijā Rīgā norisināsies 36. starptautiskā somugru studiju studentu konference IFUSCO (International Finno-Ugric Students’ Conference).

Pirmo reizi IFUSCO tika organizēta 1984. gadā Getingenē, Vācijā, ar mērķi veicināt kontaktus somugru studentu vidū. Tajā piedalījās 26 studenti no Nīderlandes un Vācijas. Šobrīd konference katru gadu tiek rīkota citā pilsētā (kā arī ieteicams citā valstī), un tās rīkotāji ir dažādu universitāšu studenti. Konference ir tikusi organizēta tādās pilsētās kā Helsinki, Budapešta, Minhene un citās.

2018. gadā rīkotajā konferencē Tartu Universitātē tika pārstāvētas 12 valstis, pulcējot vairāk nekā 170 studentu, savukārt 2019. gadā Vīnes Universitātes rīkotajā IFUSCO LU pārstāvji ieguva tiesības pirmo reizi 35 gadu laikā rīkot IFUSCO konferenci Rīgā, Latvijā.

IFUSCO ir ikgadēja studentu rīkota konference studējošajiem. Šogad norisināsies no 5. līdz 9.maijam Rīgā, LU telpās. Konferences nedēļas laikā Rīga būs mājvieta apmēram 170 urālistikas un somugristikas studentiem un pētniekiem no visas pasaules. LU studenti ir lepni ar to, ka šīs konferences laikā īpaša uzmanība tiks pievērsta Latvijas pamattautai – lībiešiem, to valodai, kultūrai un tradīcijām.

Lībieši ir Baltijas jūras somu cilmes tauta, kurai bijusi liela nozīme latviešu valodas un kultūras tapšanā, tādēļ lībiešu tradicionālā kultūra iekļauta Latvijas kultūras kanonā un Latvijas Republikas Satversmes preambulā īpaši uzsvērta lībiešu tradīciju loma latviešu identitātes veidošanā.

Tikpat nozīmīgi studējošajiem Latvijā un konferences dalībniekiem – ārvalstu viesiem – ir starptautisku attiecību veidošana, sadarbība un pieredze, praktiska svešvalodu izmantošana, kā arī zinātniska un kulturāla pieredzes apmaiņa ar dalībniekiem no Igaunijas, Somijas, Ungārijas, Vācijas, Krievijas un citām valstīm.

Šī konference ir ieguldījums zinātnes un starpdisciplināras pētniecības attīstībai, kā arī jauno zinātnieku sagatavošanai.  Tas ir unikāls un viens no lielākajiem studentu rīkotajiem projektiem Latvijā 2020. gadā, kā arī nozīmīgs notikums somugristikas attīstībai Latvijā.

Konferences norises laikā dalībniekiem būs iespēja piedalīties arī dažādos kultūras pasākumos. Īpaši tiks akcentēta rīkotāju pamatideja, piemēram, tiks organizēta ekskursija uz Lībiešu krastu, tāpat organizētas valodas meistarklases, ekskursijas pa Rīgu, vēršot uzmanību ne tikai lībiešu kultūrmantojumam, bet arī latviešu kultūras aspektiem.

Reģistrācija IFUSCO konferencei tiks atvērta 27.janvārī. Konferences dalībnieki ir aicināti piedalīties IFUSCO ar dažādu disciplīnu pētījumiem, kas saistīti ar urāliešu, tostarp somugru valodām, kultūru, vēsturi, socioloģiju, ekonomiku un citām jomām. Viena no senākajām IFUSCO tradīcijām ir bijis trīs valodu likums. Referentiem ir ieteicams tēzes rakstīt vienā valodā, savukārt prezentācijas slaidus un runu veidot citās. Vismaz vienai no šīm valodām vajadzētu būt urāliešu, tostarp somugru. Tomēr, tā kā šī konference pirmo reizi norisināsies Latvijā, visiem interesentiem ir iespējams sazināties ar organizatoriem, lai precizētu valodu izmantošanas iespējas.

Ar mums iespējams sazināties, izmantojot oficiālo e-pastu – ifuscoriga@gmail.com, Facebook lapā – https://facebook.com/ifusco2020  vai VK (В Контакте) https://vk.com/ifusco2020.

Lai iepazītos ar konferences vēsturi, iesakām apmeklēt Tartu konferences Facebook un VK.com lapu: ifusco.ut.ee, https://facebook.com/IFUSCO2018, vk.com/ifusco2018, kā arī pagājušā gada konferences (Vīne, Austrija) organizētāju mājaslapu: https://ifusco35.univie.ac.at/.

Konferences organizatori aicina pieteikties brīvprātīgos, kas vēlas gūt pieredzi starptautiskā zinātniskā pasākumā, izmantojot oficiālo e-pastu: ifuscoriga@gmail.com.

Uz tikšanos #IFUSCO2020!

 

Dalīties