Sekmīgi aizvadīts rudens semestris LU Humanitāro zinātņu fakultātes Āzijas studiju nodaļas projektā “Mazā Āzijas studiju akadēmija”, kas sniedz iespēju vidusskolēniem un citiem interesentiem gūt ieskatu Tuvo un Tālo Austrumu valodās, kultūrās un reliģijās.

Kopā astoņās rudens semestra nodarbībās piedalījās vairāk nekā 60 klausītāji katrā. Tās vadīja Latvijas Universitātes mācībspēki un apmeklēja īpašie viesi – vēstniecību pārstāvji.

Lekcijās prof. L. Taivāns iepazīstināja ar austrumpētniecības antroploģiskajām metodēm, stāstot par savu pieredzi lauka pētījumos ekspedīcijā pie Filipīnu galvu medniekiem Luzonas salas kalnos. Prof. J. Priede iepazīstināja klausītājus ar Tuvo Austrumu kultūrvides ietekmi uz Vecās Derības reliģijas un kristietības sakrālajiem tekstiem, bet doc. E. Taivāne – ar Austrumāzijas mākslu un arhitektūru. K. Jermaka un I. Šķestere sniedza ieskatu ķīniešu un korejiešu valodā un kultūrā. Savukārt I. Kleinhofas lekcija par arābu valstīm bija veltīta Latvijas diplomātiskajām attiecībām un sadarbībai ar arābu valstīm un karjeras iespējām Latvijā un ārzemēs. Atsevišķa lekcija bija veltīta Apvienoto Arābu Emirātu vēsturei, kultūrai un aktivitātēm, proti, 2019. gads Apvienotajos Arābu Emirātos ir nosaukts par Iecietības gadu, kura mērķis ir veicināt miermīlīgu līdzās pastāvēšanu un savstarpēju izpratni dažādu kultūru un sabiedrību starpā.

Divās nodarbībās ar aktuālu informāciju dalījās Mazās Āzijas studiju akadēmijas īpašie viesi: AAE vēstniecības politiskā padomniece Sintija Lejniece un Turcijas vēstniecības pirmais padomnieks Džemals Erbaja kungs, kas pasniedza Turcijas vēstniecības dāvanas eseju konkursa “Kādēļ vērts iepazīt Turciju?” uzvarētājām – Rīgas Kultūru vidusskolas 12. klases skolniecēm Arnitai Agritai Umalas (1. vieta) un Annai Marijai Civako (2. vieta).

Mazās Āzijas studiju akadēmijas programma “Ievads Āzijas pētniecībā I” turpināsies arī pavasara semestrī.

Dalīties