Prof. Jeļena Vladimirska

2019. gada 9.–14. oktobrī notika plašā starptautiskā projekta “GEReSH-CAM” par zinātņu pētniecības pārvaldību un izveidi Kambodžā noslēguma konsorcijs ar sasniegto rezultātu prezentāciju. Svarīgajā notikumā piedalījās arī LU Humanitāro zinātņu fakultātes Romānistikas nodaļas pētnieki.

Projekta mērķis ir starpaugstskolu humanitāro un sociālo zinātņu pētnieciska centra, kā arī doktorantūras dibināšana un attīstīšana Kambodžā. Triju gadu ilgais projekts aizsākās 2016. gadā ar ERASMUS+ Capacity Building in Higher Education (CBHE) Eiropas Komisijas programmu atbalstu. Oktobrī noslēdzas projekta pēdējais posms – paša centra izveide.

Noslēguma konsorcijs notika Kambodžas galvaspilsētā Pnompeņā, un tajā piedalījās trīs vadošās universitātes: Pnompeņas Karaliskā Universitāte (RUPP), Mākslas studiju Karaliskā Universitāte (RUFA) un Valsts izglītības institūts (NIE), kā arī Kambodžas kultūras ministrija un Kambodžas izglītības,  jaunatnes  un  sporta ministrija. Latvijas Universitāti konsorcijā pārstāvēja Humanitāro zinātņu fakultātes Romānistikas nodaļas vadītāja prof. Jeļena Vladimirska, docente Jeļena Gridina un valodniecības doktorante Ludmila Ļozova.

“Tas bija liels gods vadīt darba grupu sadarbībā ar Francijas un Kambodžas augstskolu pārstāvjiem,“  uzsver J. Vladimirska, projekta vadītāja no LU, “un vēl jo vairāk – būt šīs darba grupas līderiem un ieguldīt nozīmīgu darbu projekta īstenošanā. Mēs organizējām seminārus, koordinējām partneru darbību un izstrādājām ceļvedi, kas veltīts franču valodniecības ieviešanai Kambodžas universitātēs.”

Projekta vadošie partneri – INALCO (Austrumvalodu un kultūru institūts Parīzē) – uzsvēra, ka centrs ir veiksmīgi izveidots un turpinās attīstīties arī pēc projekta beigām. Valodniecības skola Kambodžā ir izveidota, balstoties uz labāko ES augstskolu pasniedzēju pieredzes, ciešā sadarbībā ar vietējiem kolēģiem un ņemot vērā centra starpkultūras aspektu. Tomēr, kā norāda INALCO pārstāvji, patiesos centra darbības rezultātus varēs redzēt tikai pēc dažiem gadiem, kad pirmie studenti to pabeigs un parādīs savas prasmes.

Vairāk par projektu var uzzināt tā interneta vietnēs:

www.geresh-cam.eu
www.facebook.com/gereshcam

 

Dalīties